Wednesday, January 17, 2007

Svensk text idag, dock svårläst. Greppade knappt den första gången men andra gick det lite bättre. Lite…

Texten vi hade som utgångspunkt idag var en sammanfattning av Manuel Castells trilogi Informationsåldern. I den tar han upp hur samhället förändrats, ekonomisk, kulturellt och socialt i och med den nya informationsåldern som utvecklats de senaste årtionden.

Tre exempel på ämnen som diskuteras i trilogin:

1. Hur såg man på klasskillnaderna under industrialismen jämfört med nu? Förr var det ofta de arbetslösa som stod utanför samhällets godkännande. Numera är det de som inte "hänger med" och kan anpassa sig i allt nytt som händer. De är yrkesspecialister som inte inriktat sig på något som har med informationsteknologin att göra.

2. Berodde Sovjetunionens fall på informationsteknologins frammarsch? Hade Sovjet kanske fortfarande existerat om det skett någon annan slags utveckling?

3. Har familjeförhållandena förändrats tack vare informationsåldern? Förr var familjen patriarkisk. Det var mannen som styrde. Han gick till sitt jobb, kanske kolgruvan som alltid funnits där och alltid kommer vara där, och frun tog hand om barnen tills de växte upp. Jämför det sedan med hur vi ser på familjeförhållandena nuförtiden. Jag vågar påstå att vi fått en annan syn på det, i alla fall här i Sverige. Numera accepteras ensamstående som samkönade par med barn som familj. Jobben flyttar och det händer mycket och intensiva saker i världen som påverkar familjeförhållandena.

Det var några utdrag av det vi diskuterat idag. Nyfiken på personen bakom denna texten? Klicka här!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home