Tuesday, September 26, 2006

Nu har jag varit på mitt andra seminarium som handlade om just seminarium.

Som uppgift till idag hade vi att läsa en text av Lisa Öberg som handlade om seminarium, dess för- och nackdelar samt dess historia med mera.

Vi började med att gå igenom några frågeställningar som vi sedan diskuterade.

Det talades en del om vikten av att göra sin röst hörd under seminariet. Har det stor betydelse om man pratar varje gång och hur mycket eller kan man kanske bara sitta tyst och lyssna? Får den pratsamme och den tysta lika mycket ut av seminariet i de olika fallen?
Allt är ju relativt och skiljer sig från person till person. Det kan vara så att man inte brinner för alla frågor lika mycket eller så kan man vara en person som alltid har en åsikt och vill ventilera den för de andra deltagarna. Vissa känner obehag att prata inför en grupp åhörare. För dem är det kanske av stor vikt att man mjukstartar det hela i en lite mindre grupp. Pressen minskar för de flesta och man lär känna sina kurskamrater, vilket är viktigt för att våga ta steget. Att också inte alltid behöva ha en åsikt måste tillåtas.

Meningen med seminarium är ju att få prova sina åsikter och möjligen få kritik. Kan man hantera det och ibland även ändra åsikt efter det, då har man kommit en lång väg.
Men vad gör man på ett seminarium där ingen vill prata? Kanske ingen har läst texten? Det är ju förstås väldigt viktigt att alla deltagare gjort sin uppgift. Skulle det kanske bara vara någon enstaka som hoppat över den kan man ändå få ut något genom att stanna kvar och lyssna.

Men om det skulle bli stopp i talandet? Då är det ju seminarieledarens uppgift att försöka få igång konversationen genom att hitta en annan vinkel att ifrågasätta texten för att få igång diskussionen. Och när den väl kommit igång måste ledaren hitta en balans mellan alla deltagare så att det inte blir att några få tar över det hela och låter det bli en föreläsning för alla andra. Diskussionen måste upp till en högre nivå än kafferepet utanför och framförallt ska seminariet handla om texten vi alla läst.

Jag var lite nyfiken på vilka sätt man kan uppleva ett seminarium. Kanske på nätet? Sökte på "e-seminarium" och vad jag hittade där hittar du
här. Det handlar om lärcentrum, en slags distansutbildning.

Seminarium eller ej? Bedöm själv.

Testing, testing.. :)