Tuesday, October 10, 2006

Idag har jag varit på ett seminarie som handlade om internets utveckling, hur det var 10 år sen och hur samhället kan se ut 10 år framåt.

Att internet skulle slå igenom så stort och att det skulle vara "vanliga människor" som använde det för meningslöst surfande var det väl ingen som kunde tänka sig. Nätet och datorerna var ju för komplicerade och hur skulle man tjäna pengar på det hela? Och vad skulle man ha för nytta av att surfa runt på det gigantiska nätet?

Det visade sig vara totala motsatsen. Folk surfar som aldrig förr. Nu behöver man inte vara ett datafreak för att kunna lägga upp en hemsida. Man kan knyta kontakter och ta reda på vad det är för väder på andra sidan klotet i samma sekund. Numera kan man få hemsidor specialkomponerade för sin unika personlighet. Mycket händer i cyberrymden. Poker är väl ett bra exempel. Vem hade trott att det skulle ha sådan genomslagskraft och vem trodde att motståndaren skulle vara i form av en figur som någon down under styrde. Poker har ju funnits sen urminnes tider..

Jaha.. Hur ser världen ut om 10 år? Har vi alla ett datachip inplanterade i nacken och är det robotar som styr världen? Till viss del har vi väl redan tagit första steget. Läste för en tid sen om en nattklubb i varma Barcelona där stammisarna hade "opererat" in ett datachip i armen.

Hur världen, den vi lever i iallafall, fungerar utan all elektronik är väl ett samhälle vi som är vana vid inte vågar tänka på. Utvecklingen går framåt. Kommer vi bli mer anonyma eller kommer allt vi äter, dricker eller säger till exempel finnas registrerat någonstans? Kommer IP-adresserna kunna försvinna och vad skulle konsekvenserna vara? I ett land som Kina när en högre makt bestämmer vilken propaganda befolkningen ska stödja och när du kan hamna i cellen för att din åsikt är annorlunda än makthavarnas kan en anonym adress vara till fördel? Det skulle jag tro. Du kan bara styra folk till en viss grad genom ett monotont styre.
Konsekvenserna kan vara att många saker man önskat inte fanns i världen får chans att spridas. Vem skulle inte vilja sätta dit en barnporrsproducent?

Tankarna vandrade och det hade nog varit kul att sätta sig ner och skriva vad man tror utvecklingen har "gjort" med världen om 10, 20, 30 och 40 år. Sedan får man väl låta tiden göra sin rätt och hoppas på att världen blir ett bättre klot att leva på, att vi använder tekniken till något positivt - och inte till att provspränga atombombr i världens alla grottor.

Nyfiken på det där inopererade chipset? Läs en artikel jag hittade och besök nattklubben på www.bajabeach.es, välj sedan "engelska" och "VIP".